
İnşaat Sektöründeki Teknolojik Gelişmeler
Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında devrimlere yol açmaya devam ediyor. İnşaat sektörü de yaşanan tüm bu teknolojik gelişmelerden nasibini alıyor.
İnşaat alanında teknoloji özellikle yeni inşa yöntemlerinin gelişmesi sonucu daha çok göze batmaya başladı. Yakın gelecekte bir çok inşaat yönteminin geleneksellikten çok inovatif yöntemlere kayması bekleniyor.
İnşaat sektörünündeki teknolojik gelişmelerin yaratacağı sonuçlar tam olarak bilinmesede bu sonuçlara neden olan yeni teknolojiler inşaatın geleceği hakkında bize farklı bakış açıları kazandırabilir.
1. Kendi Kendine İyileşen Beton
Yolların, binaların, tünellerin ve köprülerin periyodik bakımı, onarımı ve restorasyonu için dünya genelinde milyarlarca lira yatırım yapılmaktadır. Bunun sebebi betonda oluşan çatlakları gidermektir. Kendi kendine iyileşen beton yapıların ömürlerini ciddi şekilde uzatabilir ve tasarruf sağlar.
2. Şeffaf Alüminyum
Şeffaf alüminyum, çelik kadar güçlü cam gibi görünen ama çok daha hafif yeni bir madde halidir. Şeffaf alüminyum, inşaat sektörüne yeni giren ve binalara modern bir görünüm sağlayan yeni bir malzemedir. Asma tavanlarda kullanılan çeşitli alüminyum modellerde ileride bu ürünün kullanılması olası. Bu yeni malzeme AION’dan yapılmış ve lazer teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş bir teknoloji ürünüdür.
3. Aerojel Yalıtım Malzemesi
“Donmuş duman” olarak da bilinen Aerojel yarı saydam bir maddedir. Jelden sıvı uzaklaştırılır ve geriye %90’ı hava olan silika yapısı kalır. Neredeyse ağırlıksızdır. Aerojel şuan kullanılan köpük veya cam elyaf gibi malzemelerin neredeyse dört katı daha iyi olan yalıtım özellikleri mevcuttur.
4. Robotik Karınca Sürüsü İnşaatı
Harvard’da geliştirilen mini inşaat robotları koordineli bir şekilde çalışarak yapılar inşa ediyor. Birbirleri ile sensörler yardımıyla iletişim kurabilen robotlar insan gücüne olan ihtiyacı en aza indiriyor.
5. 3D İnşaat Yapımı
3D inşaat yapımı için şuan günümüzde yapılmış örnekler olsa bile halen yaygın olarak kullanılan yaygın bir inşaat yöntemi olmaktan çok uzak. 3D evlerin yapımı evin parçalarını 3D yazıcılarda üretme ve sonra yerinde birleştirme veya şantiyede uygulanan üretim işlemleri olarak tanımlanabilir. Bu işlermler esnasında beton veya alternatif malzemeler kullanılabiliyor. Yapılar ise oldukça güçlü oluyor.
6. Akıllı Yol Yapımı
Akıllı Yollar ile şürüş deneyimini daha güvenli ve ekolojik hale getirmeyi amaçlıyor. Yüksek teknoloji ürünü bu yollarda sensörler ile birlikte kullanılan araçlarda IoT (nesnelerin interneti) teknolojileri kullanılıyor. Trafik bilgisi, hava koşulları ve daha bir çok şey hakkında kolayca bilgi sahibi olabileceksiniz.
7. Akıllı Tuğla Teknolojisi
Akıllı Tuğla teknolojisi Lego mantığıyla kullanılan tuğlalardır. Bu ürün enerji kontrolü ve inşaat maliyetlerinin ciddi oranda azalmasını sağlayabilir.