• Eylül

    7

    2022
  • 505
  • 0
En Çok Kullanılan Asma Tavan Malzemeleri Nelerdir?

En Çok Kullanılan Asma Tavan Malzemeleri Nelerdir?

Asma Tavan Malzemeleri

Asma tavan malzemeleri konusunda genel bir tablo ortaya koymadan önce, asma tavanı tercih edilir hatta gerekli kılan gerekçeleri ele alırsak, elde edeceğimiz bilgileri amacımıza uygun işlevsel bir şekilde kullanabilme olanağı doğar.

Binalar demir, çelik, beton, ahşap gibi çeşitli yapı malzemelerinin belli fiziksel ve matematik hesaplara uygun olarak bir araya getirilmesiyle inşa edilen kapalı yaşam alanlarıdır.

Asma Tavan Malzemeleri için TEKLİF ALIN!

Binayı ayakta tutan inşa süreci bittikten sonra daha ayrıntılı yeni bir aşamaya sıra gelir. Halk arasında “inşaatın ince işleri” olarak tabir edilen bu aşamada bina, kullanım amacına uygun bir işlevsellik kazanırken, tercih edilen estetik unsurlara göre de bir “karakter” edinir.

Kapı – pencerenin dışında yangın ikaz sistemleri, aydınlatma sistemleri, havalandırma sistemleri, elektrifikasyon işlemleri, su tesisatı vb. pek çok donanım bu aşamada binaya eklemlenir. Yapılan mühendislik işlemleriyle istenilen şekil ve ölçülerde vücuda getirilip ayakta durması sağlanan binalar böylece son şeklini kazanır.

Tüm bu donanımlara ait kablo ve borular ya zeminden, ya tavandan ya da duvarlardan geçer ki görüntü kirliliğine yol açan bu donanım uzantıları bir şekilde gizlenmelidir. Asma tavanlara en çok işlevsellik kazandıran temel ihtiyaçlardan biri de işte bu ihtiyaçtır.

Ayrıca binaları ayakta tutan beton ve demir gibi bileşenler geçirgen olduğu için ısı ve ses yalıtımı açısından binaların başka malzemelerle desteklenmesi gerekmektedir. Bu noktada da asma tavanlara büyük bir iş düşer.

Tabii kapalı yaşam alanlarında güvenlik arayışını da tüm bu süreçlere eklemek gerekir. Yangın gibi korkulan felaketlerin etkilerinin sınırlandırılması için de kaplama malzemelerine, buna bağlı olarak da asma tavan uygulamalarına ve malzemelerine önemli bir sorumluluk yüklemektedir.

Sağlık odaklı kaygılar yani hijyen arayışı bir başka bileşendir binaların ince işçiliğinde. Duvar – zemin kaplamalarının yanı sıra asma tavan malzemeleri de tarihsel süreç içinde bu amaca uygun bir evrim geçirerek, hijyen konusunda olağanüstü gelişmeler ortaya koymuştur.

Son olarak fizik ve matematik zorunlulukların da dahil olduğu hesaplamalarla şekil bulan kapalı yaşam alanlarının estetik olarak da yeniden şekillendirilmeleri gereği asma tavanların tercih sebepleri arasındadır.

Asma tavanları karakterize eden kimi özellikler asma tavan malzeme bilgisine zemin teşkil edebilecek niteliktedir. Asma tavanlar kolay monte edilebilir olmalıdır. Maliyetini amorte edebilecek bir işlevselliğe sahip yani ekonomik olmalıdır. Ev, bina, iş yeri, ofis, kapalı kamusal alanlar ve toplantı salonları gibi yerlerde kolayca uygulanabilmeli, değiştirilmesi veya yenilenmesiyle sakladığı donanım uzantılarına erişime izin vermelidir. Ayrıca estetik açıdan farklı model, şekil, renklerde üretilmeli, 3 boyutlu şekiller dahil zengin uygulama alanı yaratabilmelidir.

Asma Tavan Malzeme Çeşitleri

Asma tavan malzemeleri konusu yukarıda bahsettiğimiz ihtiyaçların ve özelliklerin bir sonucu olarak, ulaşılmak istenen mekansal amaçlar ve maliyet unsurları dinamikleriyle biçimlenmiş özel bir ihtisas alanı haline gelmiştir.

Görsel estetik sonuçlarla ses geçirgenliğinin sınırlandırılması ve ısı yalıtımı gibi ihtiyaçların ihyası için taş yünü, metal ve alçıpan gibi son derece pratik ve makul maliyetli malzemeler, asma tavan uygulamalarında kullanıma sunulmaktadır.

Ses ve ısı yalıtımı, estetik kaygılar, hijyen arayışı, güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda evrimleşerek çok gelişmiş çeşit ve modeller kazanan asma tavan malzemelerinin öyküsünde alçıpanlar vazgeçilmez bir yer tutarlar. Çünkü ekonomik ve hafiftirler. Rutubet oluşumuna mani olurlar ve nemli ortamlarda bile uzun ömürlüdürler. Temizlenmeleri kolaydır. Üzerinde kolay kolay bakteri oluşmaz, mikrop üremez. Ses ve ısı yalıtımı konusunda da iddialıdırlar.

Bir diğer işlevsel asma tavan malzemesi ise taş yünü ya da kaya yünü olarak bilinen malzemedir. Taş yünü bazalt gibi izolasyon açısından çok kullanışlı bir kayaçtan üretilir. Bileşenleri arasında kireç taşı ve kok kömürü vardır. 1500°C gibi yüksek sıcaklıklarda işlem görerek üretilen çok ince liflerle yapılır taş yünleri.  Bu itibarla alev alma derecesi ve ısı dayanımı çok yüksektir. Ayrıca yüksek ısıya maruz kaldığında zehirli gaz salmaz. Lifli hava dolgulu yapısı ile de ısı ve ses yalıtımında yüksek sonuçlar üretir. Paslanma yapmaz, çürümez, temas ettiği malzemelere herhangi bir hasar vermez. İnorganik olduğu için de mikropların tercih ettiği malzemeler arasında değildir.

Bütün bunların yanında asma tavan malzemesi olarak taş yünlerinin geniş dekoratif şekil, renk ve stil skalasıyla estetik olarak da ön plana çıktığını belirtmek gerekir.

Asma tavan malzemeleri arasında yoğunlukla kullanılan bir diğer bileşen ise metaldir. Metal asma tavanlar, taşıyıcı profillere asılan metal plakalardan müteşekkil bir sistemidir. Eklemeli parçalardan oluşmaktadır ve bu nedenle arka kısımda kalan bina donanımlarına ait teçhizata ulaşmayı böylece de onların bakım, onarım ve yenileme işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Düz, sarkmalı, gizli bölmeli ve taşıyıcılı monte parçalardan oluşan metal asma tavan sistemleri, tavanda bulunan aydınlatma, havalandırma ve çeşitli detektörlerin kullanımını kolaylaştırmakla kalmaz, kendine has tarzı ve estetik değerleriyle ciddi oranda rağbet görür. Metal asma tavanlar uzun ömürlü kullanım imkânlarıyla da dikkat çekmektedir.

Genellike 30*30cm ve 60cm*60cm ölçülerinde üretilen parçalardan oluşmaktadır.  Pekçok türü mevcut olan metal asma tavan sistemlerinin bir başka özelliğiyse zor zeminlere bile istenilen derinliklerde uygulanabilmesidir.

Ancak hangi asma tavan malzemesini tercih ederseniz edin, malzeme, uygulama ve işçilik kalitesi açısından mutlaka uzman kuruluşlarla çalışmaya özen göstermelisiniz. Yef Yapı, mesleki duyarlılıkları ve yıllara dayalı büyük deneyim birikimiyle güvenebileceğiniz bir kuruluştur. Asma tavan modelleri için tıklayınız.

Fiyat Teklifinizi Oluşturun!

Yapılmasını istediğiniz iş ile ilgili kısa bilgiler vererek fiyat teklifinizi ücretsiz oluşturabilirsiniz.

Hemen Teklif Al!
Son Gönderiler
Anasayfa | Kurumsal | Çözümlerimiz | İletişim | (0850) 532 3034 | (0530) 710 3034
© Copyright 2020 Yef Yapı Kurumsal Web Sitesi - İGEA - İş Geliştirme Ajansı
Ücretsiz Teklif Formu 0850 532 3034
Ücretsiz teklif ve fiyatlandırma talebi oluşturun!